Kosten en vergoedingen
Sinds 2016 werk ik principieel zonder contracten met verzekeraars, omdat ik het ronduit verwerpelijk vind dat deze zich met tal van medische behandelaspecten bemoeien, de wetenschappelijke fundering van vakkennis negeren, hun machtspositie uitbuiten, de vrije artsenkeuze ondermijnen, de wet overtreden door de privacy van patiënten te schenden, eenzijdige strafkortingen en -invorderingen toepassen op basistarieven en artsen blijven teisteren met een tot waanzin drijvende administratieve rompslomp.
Daarom werk ik in mijn eigen praktijk volgens het model: ik bied zorg aan de cliënt volgens de jongste wetenschappelijke vakinzichten en breng daarvoor het landelijk afgesproken tarief in rekening, dat deze vervolgens hopelijk vergoed krijgt bij de verzekeraar waarmee per polis een vergoeding is overeengekomen. Ik heb met deze vergoeding als arts hoegenaamd niets te maken; ik bied zorg als zelfstandig arts en wens daarvoor het geldende artsentarief betaald te krijgen.
De facturatie heb ik uitbesteed aan Axians, die mijn cliënten per post een rekening stuurt – tot en met 2021 jaarlijks na afsluiting van de (helaas verplichte) DBC of beëindiging van de behandeling.
Zorg Prestatie Model in de GGZ
Met ingang van 1 januari 2022 wordt het huidige, in menig opzicht ook bedenkelijke, DBC-tarievenstelsel echter vervangen door het zogenoemde Zorg Prestatie Model (ZPM) .
Het betreft hier een landelijke wijziging in het vergoedingenstelsel voor de GGZ, die ingrijpende gevolgen hebben – zowel voor u als cliënt als voor mij als arts en vrijgevestigd psychiater.
Helaas is de ons als vrijgevestigde psychiaters verstrekte info over deze wijziging is tot op heden uiterst summier en schimmig gebleven en verloopt de overgang stroefjes. Onze declaratieservice Axians heeft reeds te kennen gegeven wegens randvoorwaardelijke belemmeringen (“wet- regelgeving en afspraken tussen veldpartijen”) de eerste maanden geen rekeningen te kunnen versturen, hoewel zij er technisch en organisatorisch klaar voor zijn. U zult dus in elk geval de eerste maanden nog geen rekeningen ontvangen van mij – en ik als vrijgevestigde psychiaters geen inkomen, zoveel is zeker.
Uit hetgeen de bureaucratie tot dusver aan documenten en websites over ons uitgestort heeft, heb ik dit kunnen destilleren:
De tarieven
De tarieven van de ‘prestaties’ (neoliberaal jargon voor geboden zorg) zijn gespecificeerd naar setting, behandelaar en duur van het consult. Ook indirecte kosten als praktijkkosten, verzekeringen, verslaglegging en administratie, email- en telefooncontact, recepten schrijven en intercollegiaal schijnen erin verwerkt te zijn. Deze door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als redelijk beschouwde tarieven zal ik in vanaf 1 januari 2022 voor mijn behandelingen in rekening brengen.
Vanaf die datum zullen de facturen ook niet meer eenmaal per jaar maar vaker – eens per maand of kwartaal – worden gestuurd, onder vermelding van het soort consult, alsmede datum, duur, setting, ‘zorgvraagtypering’ en DSM-classificatie. Tegen dat laatste kunt u overigens bezwaar maken via een privacyverklaring, wat voorkomt dat intieme zaken onder ogen van derden komen.
De ‘zorgvraagtypering’ betreft de complexiteit van klachten, via een vragenlijst te koppelen aan categorieën van het Landelijk Kwaliteits Statuut (LKS). Dit bepaalt wederom of een zelfstandig gevestigd psychiater het normale tarief mag declareren of slechts een lager tarief – een voor vrijgevestigde psychiaterpraktijken negatieve tendens. Achterliggende opzet zou kunnen zijn de vrijgevestigden aldus van hogerhand terug te duwen naar de veelal inefficiënt bestuurde instellingen, waar een medisch verantwoord functioneren als psychiater – zo ervaar ik dagelijks bij mijn werk aldaar – door regeldruk, gebrekkige randvoorwaarden en ICT, protocollenwoekering en onfortuinlijke overheidsbesluiten dikwijls onmogelijk is en menig psychiatrisch patiënt geen adequate zorg meer ontvangt.
Vergoedingspercentages van het NZa-tarief
Zoals gezegd hanteer ik in mijn praktijk de landelijke tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit. Psychiatrische behandeling wordt door verzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering (Natura- of Restitutie-polis) vergoed, op voorwaarde van een verwijsbrief voor ‘Specialistische GGZ’ door de huisarts.
De mate van vergoeding van niet-gecontracteerde zorg verschilt echter per polistype.
Een naturapolis biedt beperkte zorgkeuzevrijheid en ook een combinatiepolis vergoedt in de GGZ soms slechts 60 à 70% van de totale kosten. Alleen een restitutiepolis geeft recht op 100% vergoeding van het wettelijke tarief en waarborgt de vrije artsenkeuze.
Ik raad u daarom met klem aan zo spoedig mogelijk bij uw huidige zorgverzekeraar te informeren of die behandelingen bij artsen zonder contract vanaf 1 januari 2022 nog wel vergoedt! Let u daarbij scherp op uw polisvoorwaarden voor GGZ en de kleine lettertjes van uw restitutiepolis, laat telefonisch verkregen informatie altijd schriftelijk bevestigen en stap in geval van twijfel vóór 31 december over naar een andere verzekeraar. Houd u er rekening mee dat sommige zorgverzekeraars een afwijkend eigen (lager) maximaal tarief hanteren (vgl. met de landelijk tarieven in de NZa ‘tarievenzoeker’ 2022 op https://zorgprestatiemodel.nza.nl/ ) en ook een machtiging verplicht kunnen stellen voor behandeling bij een arts zonder contract (zie verderop).
Om u een indruk te geven van de NZa-tarieven die gaan gelden voor wat in ambtelijke jargon ‘zorgprestaties’ is gaan heten, geef u ik hierbij een (helaas geenszins volledig) overzicht, opgevist uit de troebele bronnen van de instanties die de wetgever gemeend heeft boven ons te moeten stellen. Wellicht kunt u er bij uw contacten met uw verzekeraar enige informatie aan ontlenen.
Voorbeelden van tarieven (onvolledig wegens gebrekkige informatie)
Ambulante behandeling 45 min.: 229,17 euro (code CO0399)
Ambulante behandeling 90 min: 245,92 euro (code CO0895)
Ambulant diagnostiek arts-specialist: 164,57 (code CO0269)
Schriftelijke informatieverstrekking (met toestemming patiënt) aan derden: 90,46 euro
Intercollegiaal overleg: kort: 21,79 euro (code OV 0007); lang: 66,43 euro (Code OV 0008)
Zoals gezegd is dit overzicht verre van compleet en mogelijk ook niet geheel juist. Toch hoop u met het bovenstaande op het moment van schrijven – december 2021 – nog enigszins ter zake geïnformeerd te hebben.
Tot slot vermeld ik hier (onder voorbehoud van onjuist- en onvolledigheden) een overzicht van de verzekeraars die een restitutiepolis aanbieden of dat althans lijken te doen :
Restitutie polissen 2022 (zie ook https://contractvrijepsycholoog.nl)
Aevitae – Restitutie *
A.S.R. – Eigen keuze
CZ – Zorgkeuze *
FBTO – Basis Vrij
IZA – Eigen keuze
IZZ – Zorgkeuze (CZ) *
IZZ – Restitutie (VGZ)
Menzis – Basis Vrij
PMA – Basis Vrij
Stad Holland – Basisverzekering
UMC – Eigen keuze
United Consumers – Eigen keuze
Univé – Zorg Vrij
VGZ – Eigen keuze
Zekur – Gewoon Zekur Vrij
Zilveren Kruis – Basis Exclusief
* Voor vergoeding is vooraf een machtiging vereist, aan te vragen bij de afdeling Medische Beoordelingen, waarin u de keuze voor de zorgverlener motiveert en onderbouwt met een kostenbegroting en behandelplan, alsmede eventuele aanvullende informatie! De machtiging wordt verstrekt voor maximaal 365 dagen en zal dus per kalenderjaar opnieuw opgesteld en ingediend moeten worden!
Anne Therese Geertjes, psychiater